måndag 11 mars 2013

Vardagsmotion - analys och plan

Vardagsmotionen har inte funkat något vidare på sistone, detta har jag varit väl medveten om. Egentligen började väl utmaningarna redan i september då jag fick mitt nuvarande uppdrag och började köra bil till jobbet. Fast under hösten lyckades jag ändå hanka mig fram, jag införde rutinen 30-40 minuters lunchpromenad som jag håller fast vid. Höstens resultat är alltså inte så dåligt.

Facit hittills i år är värre och redovisas nedan. Målet är att gå 10 000 steg per dag, jag registrerar dagens steg (omräknade till kilometer, jag räknar med en steglängd på 80 cm, kanske inte helt korrekt, men det skiter jag i) på Funbeat vilket är en praktisk lösning. (Besatt? Vem, jag?)

Bottennoteringarna i vecka 4, 6 och 7 kommer sig av sjukdom, egen och barnens. Annars är det helgerna som är boven. Under den här årstiden har jag ibland slarvat med att ta mig ut och promenera på helgen. Jag har också fuskat med Y-hämtningarna och tagit bilen en eller annan gång, detta dock inte enbart av egen lättja utan också för hans skull.
20131
42% (23,6 km/56 km)
20132
77% (43,3 km/56 km)
20133
96% (54 km/56 km)
20134
26% (14,3 km/56 km)
20135
65% (36,6 km/56 km)
20136
39% (21,9 km/56 km)
20137
56% (31,5 km/56 km)
20138
92% (51,7 km/56 km)
20139
84% (46,9 km/56 km)
201310
104% (58 km/56 km)
 
Så långt analysen, nu till planen.

Om en dryg månad flyttar kontoret till något mer bebodda trakter, forfarande i fel ände av stan dock. Att åka kollektivt varje dag är inte görbart. Däremot funderar jag på om jag kan åka kollektivt någon gång i veckan och sålunda få upp antalet steg (samt eventuellt öka min livskvalitet, eftersom jag avskyr att köra bil).

Det uppdrag jag har nu kommer jag att ha till efter semestern. Därefter har jag ingen aning om vad som händer, men jag hoppas förstås få ett roligt, lagom utmanande uppdrag på ett kontor inne i stan, dit det går tunnelbana. En närliggande förort går också bra. Vi får väl se hur det går med den saken.

Jag tror att det kommer att lösa sig det här med vardagsmotionen. Egentligen hade jag velat sätta målet ännu högre, bortåt 12 000 steg per dag men under nuvarande omständigheter är det omöjligt. Troligen kommer en förbättring att inträffa mer eller mindre av sig själv i takt med att våren nalkas och kvällarna blir ljusare.

Och så en sak till. Det nya kontoret ligger 12 km hemifrån. Om jag får fundera på saken i en dryg månad, och förbereda mig mentalt, så kanske, k-a-n-s-k-e jag vågar sätta upp målet att cykla till jobbet en gång i veckan. Det vill säga uppdelat på två dagar, tunnelbana den andra vägen. Det är en rejäl höjning från min förra cykelsträcka på 8 km. Men livet ska ju innehålla lite utmaningar, eller hur?

8 kommentarer:

annannan sa...

Klart det ska!

Har du en bra cykel? Med bra antal växlar (minst fem)?

Jag gick under ett antal somrar och tänkte att det är synd att stranden inte är på cykelavstånd. Tänkte att jag kunde cykla dit och tog tåget tillbaka, fast det blev aldrig av. För mycket planering när det bara går ett tåg i timmen.

Så en sommardag cyklade jag åt havet till och så for fan i mig och så fortsatte jag bara. Och när jag hade badat och solat en stund var jag inte trött, så jag cyklade hem också. Det var motigt i sista backen, men det var mest mjölksyra i några ovana benmuskler. Det är 16 km enkel väg mätte jag upp på kartan. Och efter det cyklade jag ganska många gånger.

Det var alltså en sådan cykelsträcka som jag betraktat som orealistisk. Och jag tror inte att jag var så värst mycket mera vältränad än du.

Helga sa...

Nä, jag har ju inte det. Jag är inne på mitt livs andra cykel, med tre växlar. Jag vill nämligen ha fotbroms! Och inte en för dyr cykel, vill inte vara nervös för att den ska bli stulen.

Men kanske är det dags för en nyinvestering.

RosaMilton sa...

12 km fixar du att cykla en gång per vecka! Plugga in en ljudbok eller en podcast i öronen och trampa! Jag tror du grejjar det på en treväxlad cykel också. Det kommer att vara fantastiskt att cykla i vår!

Maja Gräddnos sa...

Helga, det är jättestor skillnad på att cykla på en cykel med fler växlar. Köp en lätt, trevlig cykel där du sitter skönt och som har 21 växlar. Det är själva grejen med att tycka att det är trevligt att cykla en längre sträcka. Då kan man nämligen alltid hitta en tramptakt som känns bekväm oavsett motvind eller uppförsbacke, medvind eller nerförsbacke. Tre växlar suger! Fotbroms går bra att vänja sig av med.
12 km är ingenting. När jag bodde i Pellehuset cyklade jag t.o.r till jobbet, 9 km varav en lång bit grusväg. Inga problem alls. Och det härliga var att jag alltid tyckte att när jag kommit 10 minuter på väg, hemifrån eller på väg från jobbet, så tyckte jag alltid att jag hade kommit halvvägs!

Maja Gräddnos sa...

9 km enkel väg alltså :-)

annannan sa...

Med en gammal treväxlad cykel krävs visst hjältemod för att ge sig på tolv kilometer. Men för dig som överväger cykel som transportmedel finns all anledning att investera i en ny med fler växlar. Jag vågar påstå att tolv km med en bra cykel med nog många växlar är som åtta på din gamla cykel.

Det är stor skillnad på tre och fem växlar, och numera finns det femväxlade med fotbroms. Ännu fler växlar blir förstås ännu mer lättcyklat, men jag tror att då måste man avstå från fotbromsen. Jag har aldrig haft fler än fem och cyklat rejält mycket under mina år i Sverige utan bil.

Helga sa...

Hm. Ja, ni har ju lyckats övertyga mig om att cykla 8 km till jobbet, och att börja morgonträna.

Det är nog definitivt dags för ett cykelköp. Antalet växlar får vi se.

Anonym sa...

Ganska många gånger i somras cyklade jag från en pendeltågsstation närmare stan, till mitt jobb. Det är 8,5 km. Min "ingen kan vilja stjäla den här"-pendelcykel är nästan 30 år gammal, treväxlad, lite rank och med alldeles för smalt styre. Ibland fastnar växlarna, ibland hackar kedjan Det går utmärkt! Det tar en dryg halvtimme. Med fem växlar fixar du 12 km som en dans!