torsdag 9 juli 2015

Liten triumf

Igår tränade jag, sista passet på ett tag. Och lyckades genomföra flera pull-ups med hakan över stången. Visserligen hade jag hjälp av norra Europas bredaste gummiband som jag sträckte ut med foten, men ändå.

Fick också bra instruktioner. Sänk axlarna, vinkla fram bäckenet så aktiveras rygg och bål och hjälper till.

Jag gjorde det! Och nästa gång kommer det att gå ännu bättre!

fredag 3 juli 2015

Gå mera!

I tidningen Chef som jag ibland läser på jobbet, ser jag en kort intervju med en chef (har glömt vem) där han berättar att han snittar 20 000 steg per dag.

Imponerande. Undrar hur han gör? Han kör knappast bil till jobbet. Häromdagen när jag a) åkte kollektivt till jobbet b) besökte min frisör och min syster efter jobbet stannade stegräknaren precis på 10 000. En lunchpromenad på en drg halvtimme hade gett ytterligare 4-5000 men inte mer. Då är jag ändå relativt rörlig på jobbet, för att vara kontorsarbetande alltså. Jag står vid skrivbordet och jag går hellre och pratar med folk än ringer dem. Kaffeautomaten står en trappa upp, dit jag aldrig tar hissen.

Under sommaren måste jag skärpa mig med vardagsmotionen! Minst 10 000, helst 12 000 steg varje dag.

onsdag 1 juli 2015

Ihopsamling och avslutning

Nu börjar inspirationen sina märker jag, eller om det är ämnena som inte är inspirerande? Hur som helst tar jag de resterande i klump:

En träningsform som jag älskar
Styrketräning, konditionsträning, funktionell träning i grupp. Passen kan heta allt möjligt, Crosstraining och Transformer och Prformance men de har alla det gemensamt att man fokuserar på styrka och teknik och inte tempo.

Idag på lunchen pratade jag med en kollega, hon tränar för sig själv i gymmet med hjälp av en blogg som ger dagliga tips om träning. Jag inser att jag numera lätt hade kunnat göra det också, jag har både kunskaper och motivation. Men det är något visst med väl fungerande ledarledd gruppträning ändå.

Efter träning
Mår jag alltid, utan undantag ohemult bra.

Ett intervallpass
Först tänkte jag stryka den här, men kom på att jag ju gillar intervaller på cykel. Mitt kära 30-20-10 pass som jag inte bevistat på länge är ju intervaller. Och min senaste spinningfavoritledare kör intervaller.

Sporter jag utövat
Jag har faktiskt spelat fotboll! I Göteborgs sämsta flicklag (jo, det är sant!) och jag var den i särklass sämsta spelaren, men ändå. För att ni ska förstå att jag inte överdriver kan jag berätta att vi en gång förlorade en match med 19-0. Vann gjorde vi aldrig, men en gång spelade vi mot ett lag som var nästan lika dåliga som vi och då slutade det oavgjort, 0-0. Jag påbörjade varje match på bänken, utan undantag. 

I efterhand undrar jag varför jag alls utsatte mig för detta. Fotboll på skolrasterna var roligt och fotboll på gympan var inte lika vidrigt som allt annat, antagligen var det detta som gav mig idén. Men jag övertalades också av en kompis, som visade sig vara en ganska stor talang. Förmodligen tyckte jag tidvis att det var roligt men jag minns att jag alltid blev ledsen när tränaren satte mig på bänken. En liten tröst var att en lagkamrat berättade att tränaren berömt mig en gång när jag var borta: Helga klagar aldrig fast hon alltid får börja på bänken. Men han sa det aldrig till mig.

Det som satte stopp för denna föga framgångsrika karriär var min skoliosoperation. Många år senare berättade min mamma att hon tagit reda på tränarens namn och telefonnummer och ringt upp honom när jag just hade börjat. Hon förklarade att detta var första gången jag visat något som helst intresse eller fallenhet för någon fysisk aktivitet och att hon tänkte slå in tänderna på honom om han inte tog väl hand om detta.

Om tio år
Jag hoppas att jag tränar som nu eller kanske rentav lite mer, att jag har upptäckt nya träningsformer. Får jag mer tid att träna kanske jag också får mer tålamod att utforska träning som inte är omedelbart givande? Jag hoppas att jag väger som nu eller lite mindre, i alla fall inte mer. Jag hoppas att jag inte har mer ont i kroppen än jag redan har, även om jag inte ska klaga.

Därför skriver jag
Jag gillar det! Skrivandet fyller också några funktioner. Jag får trevliga kommentarer i form av uppmuntrande tillrop eller frågor och förslag som får mig att tänka. Det är också bra att ha anteckningarna att gå tillbaka till. Hur resonerade jag egentligen för ett år sedan, för två, för tre? Hur tränade jag då?

Ett mål jag missat
Finns många! Alla gånger jag velat gå ner i vikt men misslyckats, ska vi börja där? Eller snarare lyckats till en början men tröttnat. Det var först med Itrim som jag lyckades gå ner ordentligt. Fast sedan har ju vikten stadigt tickat uppåt igen och jag har inte lyckats få den att avstanna ordentligt eller vända neråt.

Våren 2012 bestämde jag mig för att lära mig att springa en mil under sommaren. Det gick inte alls. Jag har just läst igenom mina anteckningar och funderat på vad misslyckandet berodde på. Förmodligen gick jag ut för hårt, jag läser att jag fick ont i både knä och höft. Dessutom tror jag att det till största delen handlade om bristande motivation. Att kunna springa en mil hade ju varit kul, men exakt hur kul? Nu ett par år i efterhand då jag springer än mindre inser jag att löpning inte är en motionsform som passar mig särskilt bra.